MANIFEST

Vi i Aarhus Fremad er i øjenhøjde med alle de, som er i øjenhøjde med de fleste.

Sammen, i fællesskab, manifesteres klubbens holdninger.

Før, under og efter kamp hylder vi fællesskabet og mennesker i alle afskygninger.

På Vangen, i lokalområdet og i Aarhus.

Vi værner om tiden og historien ved at være analoge.

Hos os er udvikling ikke kun en forandring, men også en eftertænksom stilstand.

Hos os går tiden stille Fremad.

Vores åbne fort – Riisvangen – i det nordlige Aarhus bukker og byder velkommen til dig,

som vil stå op ad banen eller dig, som vil sidde under poppeltræernes skygge.

Her er alle gratis indbudt til at se fodbold fra deres helt egen vinkel.

Aarhus Fremad er et fællesskab, en kultur og en fodboldklub.

Sammen vil vi udfordre fodboldkulturen i Danmark!

AARHUS FREMAD – HISTORIEN

Udarbejdet af Ricky Balle og Niklas Rehn
Suppleret af Nicolaj Wittendorff og Kenneth Anthonsen

Årene 1947 – 1973
Aarhus Fodsportsforening Fremad blev stiftet i 1897, men først i 1947 startede man den egentlige fodboldafdeling op. Det er desværre sparsomt, hvad der findes af informationer om klubben før klubbens officielle opstart i 1970’erne. I 1970 får klubben Riisvangen Stadion som ny hjemmebane og dermed flytter Aarhus Fremad væk fra klubbens tidligere bane ved Læssøesgade Skole nær Harald Jensens Plads.

I 1973 løber klubben ind i en alvorlig krise, da klubbens medlemstal falder til rekordlave 9 medlemmer. Den tidligere lukkede afdeling i klubben, ”Villaholdet”, lukker ned, og der mangler penge i klubkassen på grund af de forsvindende indtægter fra kontingenter. Dermed står klubben tilbage uden penge og med blot 9 medlemmer, der ingen erfaring har i klubarbejde. I denne periode har klubben amatørstatus og spiller i serie-rækkerne.

Årene 1974 – 1984
I 1974 mærker klubben stadigt eftervirkningerne af det økonomiske uvejr, klubben er havnet i. Der er stadig kun 9 medlemmer tilbage og altså ikke nok til at stille bare ét hold. Der bliver valgt en ny bestyrelse bestående af 3 mand, hvis opgave det bliver at få styr på klubbens økonomi. Bestyrelsen lider under den manglende kontingentbetaling fra året før, og må betale regninger og udgifter forårsaget af den tidligere bestyrelse.

Samme dag som den nye bestyrelse bliver valgt, tiltræder Børge Toft som ny træner, og han viser sig at være meget nyttig i forhold til klubbens situation. Det lykkes Børge Toft at tiltrække sponsorer og medlemmer, så medlemstallet i slutningen af 1974 er steget fra 9 til 27. Gennem sponsorerne får klubben nye spillerdragter, bolde osv.

I 1974 har klubben ét seniorhold og to drengehold. I 1980 stiger fodboldafdelingens medlemstal betydeligt, og klubben har nu 3-4 seniorhold og 5-6 drengehold. Seniorafdelingen rykker i perioden 1974-1980 op og ned mellem Serie 4 og 5.

I perioden 1980-1983 havner klubben endnu engang i økonomisk uvejr. Med en mindre gæld er det svært at finde ledere til klubben. Men allerede i 1984 kommer oprejsningen. Med hjælp fra Aarhus Kommune får klubben et nyt klubhus på Riisvangen Stadion. Den gamle tyskerbarak, der hidtil har ageret klubhus, bliver erstattet af et nyt, hvilket er med til at generere et stigende medlemstal, der så igen er med til at styrke klubbens økonomi. Klubben kan herefter sætte sig nogle større sportslige mål.

1984 – 1997
Under træner, Kaj Jensen, rykker klubben op i Serie 3 på to sæsoner, hvilket bliver startskuddet til 9 oprykninger på 13 år. Kim Poulsen bliver i 1987 ny træner, og med en forbedret økonomi bliver der tiltrukket nye og bedre spillere. Samtidigt med udnævnelsen af tidligere træner og kamprekordholder i Aarhus Fremad, Jan Hammerholt, som ny formand i 1988 får klubben nogle helt andre forudsætninger at arbejde under. Som den første Serie 3 klub i Danmarkshistorien indfører den visionære og energiske formand sponsorbiler. En ting der på daværende tidspunkt er uhørt. Spillerne sendes desuden på træningslejre og mentaliteten og ambitionerne i klubben bliver meget mere seriøse.

Oprykningerne følger herefter hurtigt. I 1988 rykker klubben op i Serie 2 og efter at have stabiliseret sig i rækken følger endnu en oprykning til Serie 1. Aarhus Fremad fortsætter sin optur med klubben og formår at tiltrække flere dygtige spillere og hæve niveauet i resten af spillertruppen, så klubben kan fortsætte op gennem rækkerne. I 1992 belønnes klubben for deres nytænkende indsats med en oprykning til Jyllandsserien.

Jyllandsserien viser sig dog at være en overkommelig opgave, og med en flot placering som nummer to rykker klubben direkte i Danmarksserien. Herefter etablerer klubben sig flot i rækken. I 1995, efter to sæsoner i Danmarksserien rykker klubben op i 2. Division Vest. For første gang i Aarhus Fremads historie er de altså at finde uden for de danske Serier. Samtidig bliver velkomsten til 1996 et farvel til klubbens træner gennem otte år, Kim Poulsen, der har ført klubben til fantastiske syv oprykninger.

Den nye træner bliver Per Bie, der skal hjælpe klubben videre. 2. Division Vest ender med at blive et kort bekendtskab, da Aarhus Fremad allerede efter to halvsæsoner suverænt sætter sig på førstepladsen. På dette tidspunkt har klubben tiltrukket mange spillere fra omkringliggende klubber og har fået et rigtig godt hold, der med stor selvtillid skal til at spille i den næstbedste danske række.

Samtidig med oprykningen til 1. Division bliver Aarhus Fremad Fodbold ApS oprettet, så der for første gang er basis for at etablere kontraktfodbold i klubben, så klubben lettere kan holde på sine efterhånden attraktive spillere. Tiderne har altså ændret sig markant i klubben fra da holdet spillede Serie 5 kun 12 år tidligere. Træner Per Bie og klubben vil dog ikke stoppe den fantastiske fremgang.

Holdet vænner sig usædvanligt hurtigt til det højere tempo i 1. Division og efter en fornuftig start etablerer de sig i toppen. Kulminationen på de mange oprykninger kommer d. 11. juni 1997, da Høje Bøge Stadion i Svendborg lægger grund til den største bedrift i Aarhus Fremads historie. Svendborg er på daværende tidspunkt med i oprykningsræset til Superligaen. Med støtte fra to busser af sponsorer og tilhængere sætter Fremads drenge dog tingene på plads med en 3-1 sejr. Med denne sejr rykker Aarhus Fremad nu sensationelt op i Superligaen.

1997 – 1999
Oprykningen til Superligaen fejres dagen efter på Riisvangen Stadion. I forbindelse med foreningens 100-års jubilæum bliver oprykningen og jubilæet fejret med pomp og pragt på Riisvangen stadion d. 12 juni 1997.
Endnu en gang bliver træneren udskiftet. Viggo Jensen, der tidligere har spillet i Bayern München og desuden opnåede otte A-landskampe, er ny mand ved roret.

Allerede d. 25 juli får Aarhus Fremad superligadebut. De bliver smidt for løverne mod byens andet storhold – AGF. Opgøret tiltrækker hele 15.000 tilskuere, der i solskinsvejr ser Aarhus Fremad vinde lokalopgøret 2-1 på mål af Søren Hermansen og Gregers Ulrich.

I sæsonen 97/98 tilkæmper Aarhus Fremad sig en 10. plads, hvilket giver dem endnu en sæson i landets bedste række. Med 33 point og en målscore på 51 – 73 overlever holdet deres første år i Superligaen. Søren Hermansen scorer 19 mål for Aarhus Fremad og ender på topscorerlistens andenplads efter Brøndbys Ebbe Sand. Sæsonen bliver desværre også tidspunktet for et tragisk farvel til klubmanden, Jan Hammerholt, der lider en alt for tidlig død. Med hans farvel begynder klubben stille og roligt dens nedgang.

98/99 sæsonen bliver den sidste i Superligaen for Aarhus Fremad i denne omgang. Med samme målscore som året forinden men med fire point færre ender Fremad på Superligaens 11. plads lige under bysbørnene fra AGF. Aarhus Fremad må sammen med B.93 sige farvel til Superligaen og forberede sig på igen at spille 1. division. Klubben havde blandt andre mistet Søren Hermansen og måtte i sidste ende erkende, at niveauet ikke rakte til den bedste række.

1999-2004
Læs selv videre på hjemmesiden…

Kontaktinformation:

Aarhus Fremad Fodbold ApS

info@aarhus-fremad.dk

Link til websitet